14 septembrie 2016

Reguli noi pentru RCA

După cum probabil ați aflat deja, iar dacă nu ați aflat înseamnă că probabil nu aveți o mașină :) se pare că vor intra în vigoare noi prevederi legate de asigurările auto, în favoarea șoferilor. Dar mai întâi să vedem care este situația de fond.

accident auto

Acum câțiva ani, în 2012, asigurarea unui tir costa circa o mie de euro anual. Suma a crescut extraordinar de mult, ajungând ca azi un camionagiu să plătească 6000 de euro pentru un RCA. Cel puțin eu așa am înțeles, că nu am mașină mare. Evident, lumea este nemulțumită la modul general, atât șoferii de mașini mici cât și cei profesioniști, pe tiruri, bascule sau camioane. Proteste au existat și vor mai exista, dar nu cu prea mare succes, datorită încrengăturilor de interese dintre firmele de asigurări, autoritățile ce ar trebui să le supravegheze, liderii de sindicate și chiar șoferii în cauză, care s-au arătat dispuși să pună de o grevă mică, dar nu în zilele lucrătoare, când ar putea chiar face bani. :)

Pentru a tranșa aceste nemulțumiri, a apărut o lege RCA, care în esență va pune Autoritatera de Supraveghere Financiară (ASF) la treabă, cerându-i să stabilează un plafon sau un tarif de referință pentru asigurările auto, și va crea premizele apariției unui concurent din partea statului la aceste firme de asigurări, care actualmente sunt străine.

Mai notez în trecere că este posibil ca Mișu Negrițoiu, aflat de ani buni la șefia ASF, să aibă probleme, deoarece deja lumea face tărăboi pe tema modului cum a guvernat această autoritate, mulți parlamentari chiar cerând plecarea lui de la ASF. Să vedem cuim vor decurge lucrurile și să sperăm că vom avea parte în sfârșit, ca șoferi, de niște taxe mai suportabile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu