21 octombrie 2022

Încep să apară tot mai multe mașini electrice

N-am mai scris de foarte mult timp pe acest blog. Reluând focusul asupra mașinilor, se cade să menționez că lucrul care se observă cel mai pregnant în ultimii ani este intrarea pe piață a mașinilor electrice. Încă nu putem vorbi de o prezența mare a lor și nici de viralitate, dar în mod cert din 2016 și până în 2022 au apărut o mulțime de astfel de mașini, care nu folosesc nici benzină, nici motorină și nici gaz, ci curent electric - nu doar pentru bord și faruri (cum au și restul mașinilor în baterie), ci și pentru motor.

masina tesla
Trendul este condus evident de creația lui Elon Musk, respectiv mașina Tesla. Aceasta este o mașină modernă, sofisticată, super-smart, caracteristici ce se reflectă în prețul ei. Pentru că mașinile electrice sunt astăzi printre cele mai scumpe mașini. Am putea să le considerăm de lux, dar nu știu ce să zic aici. Probabil cea mai bună analogie pe care o pot găsi la acest moment este următoarea: mașina Tesla este pentru mașini ceea ce reprezintă telefonul Pixel al lui Google pentru celelalte telefoane. E un fel de combinație între inovație, inteligență artificială și... lux. Dar nu e ceea ce am fi înțeles tradițional, acum câțiva ani, prin lux.

Desigur, la prețul crescut al mașinilor electrice contribuie și așa-zisa eliberare a lor de combustibili folosi, chestie care în teorie ar trebui să constituie un avantaj. Motorina și benzina erau și sunt scumpe, iar inițial stațiile de încărcare pentru mașini electrice erau gratuite. Ca peste tot, mai întâi apare momeala iar ulterior lucrurile se schimbă, așa încât unii proprietari de mașini Tesla deja au diverse nemulțumiri. Colac peste pupăză, evenimentele recente din lume au făcut ca prețul energiei electrice să urce și el foarte mult și creșterea continuă.

Desigur, după Tesla o mulțime de alți producători de mașini au început să lanseze mașini electrice, inclusiv Dacia, cu modelul Dacia Spring. Mașini care se presupune că nu poluează și deci sunt mai prietenoase cu planeta. Zero emisii de carbon, dar personal nu știu cât de ecologice sunt fabricile care produc bateriile (extrem de scumpe) ale acestor autovehicule.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu